Fondportfölj

När du ska spara i fonder dyker oundvikligen frågan upp – hur skapar jag en bra fondportfölj?

Vilka fonder ska man köpa och hur ska fördelningen mellan aktiefonder och räntefonder se ut? I denna artikel går jag igenom dessa och många andra tips på hur du kommer igång med ditt fondsparande. Här nedan finns

FAQ – Vanliga frågor och svar om att bygga en fondportfölj

Hur många fonder ska man ha i en fondportfölj?

Hur många fonder man skall ha beror lite på vilka fonder man väljer. Väljer du mycket breda fonder räcker det med en eller ett par fonder. Vanligtvis är det bra att ha två till fem fonder i din fondportfölj.

Hur avgör jag fördelningen i min fondportfölj?

Du bör fördela dina aktiefonder och räntefonder utifrån den risk du vill ta. Har du en mycket lång sparhorisont kan du ha en mycket liten andel eller ingen andel alls med räntefonder. Fördelningen mellan olika aktiefonder kan du bestämma efter din marknadssyn. Många väljer att låta en Sverigefond och en global aktiefond fungera som grundbult i fondportföljen.

Hur ofta ska jag balansera om min portfölj med fonder?

För de flesta fondportföljer räcker det att balansera om innehaven en gång om året.

Ska jag månadsspara eller investera alla pengarna på en gång?

Att månadsspara är ett effektiv sätt att bygga upp ett stort kapital på sikt. Har du redan ett stort kapital som du vill investera i en fondportfölj brukar det löna sig att köpa fonderna direkt eller inom loppet av några månader.

Läs mer här: aktieportfölj