Vad är en aktieportfölj?

En aktieportfölj är en samling aktier som du investerar i med hopp om att göra vinst. Genom att sätta ihop en mångsidig portfölj som spänner över olika sektorer kan du bli en mer motståndskraftig investerare. Det beror på att om en sektor drabbas, påverkas inte nödvändigtvis de investeringar du har i andra sektorer.

Bygga en portfölj

När du sätter ihop en aktieportfölj är det viktigt att ha dina mål i åtanke i förväg. På så sätt styrs din beslutsprocess av förnuft i motsats till känslor. Alternativt kan du bli tvungen av din känslomässiga koppling till vissa varumärken att inte bara investera utan att hålla fast vid investeringar förbi den punkt då det är vettigt att göra det bara för att du gillar företaget eller för att du känner att du har gett för mycket av dig själv över till din investering. Det sistnämnda är känt som sunk cost fallacy. Denna felaktighet beskriver att hålla fast vid investeringar eller projekt längre än det är vettigt eftersom du känner att du har investerat för mycket för att vända tillbaka.

Identifiera mål och tidslinje

Din investeringsstrategi bör inkludera aspekter av din personlighet. Om du generellt är orolig och tittar noga på dina aktier, kan det vara bättre att investera i mindre volatila företag. Du bör också överväga hur länge du tänker behålla dina aktier. Marknaden har en historiskt uppåtgående trend, vilket gör den till en bra satsning för långsiktiga investeringar, men på kort sikt kan du förvänta dig naturliga fluktuationer på marknaden.

Tänk på din risk-to-reward-profil

Hur mycket risk du kan stå emot beror inte bara på din mage utan också på din ekonomi. Om du är tidigt in i din investeringskarriär kan du dra ut en förlust bättre än när du är äldre, om inte annat för att du har mer tid att ta igen dina förluster.

Vilka är dina investeringsmål?

Börja med att svara på detta: varför investerar du? Är det att lägga en handpenning på ett stort köp? Är det pension? Ett ekonomiskt skyddsnät? Det är mer vettigt att lägga ditt finansiella skyddsnät i en pensionsfond som en Roth IRA snarare än i sparande eftersom med en Roth IRA kommer dina besparingar att växa. Dessutom, eftersom dina insättningar görs efter skatt, kan du ta ut när som helst utan straffavgift.

Under tiden, om ditt finansiella skyddsnät helt enkelt väntar på ett sparkonto kan det faktiskt sjunka i värde över tiden på grund av inflation, vilket är processen där en valutas köpkraft minskar över tiden i förhållande till varukostnaden. Att lägga dina besparingar på aktiemarknaden är vettigt eftersom din investering kommer att växa över tiden. Även om du återigen på kort sikt kan förvänta dig fluktuationer.

Hur spelar min ekonomiska realitet roll?

Investeringar är en bra idé, men de måste passa in i en större finansiell plan – och verkligheten i din nuvarande och framtida ekonomi kommer att spela en stor roll i hur du genomför den planen.

Fråga dig själv: Hur sannolikt är det att du verkligen får en hög inkomst? Och vad är den sanna möjligheten att ett betydande arv hamnar i ditt knä? Om något av dessa alternativ är troligt kan det vara en bra idé att titta på ett mäklarföretag av något slag.

Tänk på hur mycket tid du har för att genomföra all nödvändig forskning för att investera klokt. Om summan pengar du har att göra med är tillräckligt stor kan det vara en bra idé att anlita en finansiell planerare. Om summan är mindre kan en portfölj av blue-chip-aktier (aktier med namnkännedom och en historia av tillförlitlig avkastning) fungera för dig som en medelfristig investering.

Public , till exempel, gör det möjligt att sammanställa en mångsidig portfölj av företag du tror på genom att erbjuda möjligheten att köpa aktier i skivor. Detta innebär att investerare inte behöver höja hela aktiekursen för 1 000-tals offentliga företag, utan istället välja att göra mikroinvesteringar ($5 eller $10, till exempel) som kan ökas över tiden.

Vilka är de typiska aktieportföljtyperna för risk kontra belöning?

De olika kategorierna av aktieportföljer klassificeras efter vilken typ av investeringsstrategi de tjänar. Vilken portföljstil som är bäst för dig beror på din risktolerans; hur mycket tid och pengar du kan ägna åt att övervaka och bygga din portfölj; och hur länge du vill behålla dina pengar i din investering.

Tillväxtportfölj

En tillväxtportfölj är en som förväntas växa snabbare än resten av aktiemarknaden. Tillväxtportföljer bär den största risken.

Inkomstportfölj

En inkomstportfölj är en som förväntas generera en pålitlig avkastning med liten risk.

Konservativ portfölj

En konservativ portfölj är fokuserad på tillväxt samtidigt som den bär mer risk än en inkomstportfölj.

Vad är typiska aktier i en portfölj?

Det finns flera typer av aktier som du kan investera i. De är kategoriserade utifrån deras risk, avkastning på investeringen och volatilitet. Vilka aktier du väljer beror på din risktolerans, investeringsstil och kvaliteten på din forskning.

Tillväxtaktier

Tillväxtaktier är aktier som förväntas stiga i värde snabbt i förhållande till resten av marknaden. De är en mer riskfylld investering eftersom det alltid finns en möjlighet att de inte kommer att växa och till och med flundra. Nystartade företag är ofta tillväxtaktier.

Inkomstaktier

Inkomstaktier, även kända som värdeaktier, ger bättre utdelningar än andra företag. En utdelning är en procentandel av ett företags vinst som betalas ut till investerare.

Cykliska företag

Cykliska aktier spårar den övergripande kvaliteten på aktiemarknaden. När marknaden går bra gör cykliska aktier det också; när marknaden går dåligt, gör cykliska aktier det också. Exempel är flygbolag, banker och byggföretag. De är en mer riskfylld investering eftersom marknaden är benägen till kortsiktig volatilitet, men om du köper dem vid rätt tidpunkt kommer de att ge en god avkastning.

Spekulativa aktier

Spekulativa aktier tillhör nya företag med okända terminer. En startup är ett exempel på en spekulativ aktie. De anses vara investeringar med högre risk.

Slutsats

Med så många olika typer av aktier att välja mellan är det viktigt att både forska och odla självmedvetenhet. På så sätt vet du både vad du ska investera i och vad du klarar av att investera i. Alla har inte mage att ta sig ut i upp- och nedgångar på marknaden, så cykliska företag skulle inte vara en lika bra investering som inkomstaktier. Som det stod ovanför det grekiska Apollontemplet i Delfi: ”Känn dig själv.” Ordspråket bör uppta samma utrymme på din vägg som ”Häng in there” kattaffischen.